Kulturna dediščina

Divaški prag

Bogata arheološka najdišča

Jame in prostor okoli njih so bili naseljeni že v prazgodovini. Škocjan je bil nekdaj mogočno gradišče, v bližini so odkrili grobišča, številne najdbe pričajo o darovanjih in kultnih obredih, ki so jih izvajali romarji nad jamami v bronasti dobi.

več

Letališče Gabrk - Divača

Nedaleč od Divače, sredi travnatega Ležeškega Gabrka pod Vremščico, je divaško letališče, eno najstarejših še delujočih letališč v Sloveniji. Uredili so ga že med 1. svetovno vojno za potrebe avstro-ogrskega vojnega letalstva, ki je tu preizkušalo nova letala za spopade na soški fronti.

več

Muzejska parna lokomotiva v Divači

V 16. stoletju je bila Divača le zaselek ovčerejcev, z razvojem prometa, ki je potekal iz tržaškega pristanišča v notranjost, pa je pridobivalana pomenu, se širila in razvijala. Furmani, ki so tovorili blago po cestah v obe smeri, so se ustavljali v vse številnejših gostilnah.

Zemljevid

več

J'kopinov skedenj

V Škocjanu je v obnovljenem J’kopinovem skednju na ogled bogata etnološka zbirka, ki predstavlja postopek obdelovanja zemlje in pridobivanja žita v dobi, ko se je oralo z živino.

Zemljevid

več

Vnckova domačija s spahnjenco

Med zanimivimi kraškimi domačijami v Parku Škocjanske jame je Vnckova v Matavunu, primer avtohtonega kmečkega stavbarstva, katere posebnost je spahnjenca, kuhinjski prizidek z odprtim ognjiščem. Tudi v vaseh na obrobju Parka ne manjka presenečenj.

Zemljevid

več

Vasi v Parku Škocjanske jame

Najvidnejši položaj visoko nad ponorom Reke pripada vasi Škocjan z znamenito cerkvijo sv. Kancijana (1607). Kamnite hiše in in cerkev so razporejene okoli vaškega jedra.

Znotraj Parka sta še vasici Betanja in Matavun, kjer je sprejemni center za obiskovalce.

Zemljevid

več

Ledenica pri Kačičah

Bolj tehnično podkovani si lahko ogledate zanimivo ledenico pri Kačičah, ki je največja na Krasu. Nekdaj so namreč v kalih, vaških mlakah, sekali plošče ledu in jih zlagali v obzidane in pokrite vrtače, kjer se je led obdržal do poletja, ko so z njim oskrbovali gostilne, mesnice, ribarnice in ladje v bližnjem Trstu.

več

Jurjeva domačija

Na Jurjevi domačiji v Škocjanu se seznanimo z zgodovino odkrivanja jam.

več

Cerkev sv. Helene v Gradišču

Ljubitelji umetnosti si lahko ogledate skromno podeželsko cerkvico sv. Helene v Gradišču, ki pa v notranjosti odkriva vse prej kot skromne stenske poslikave pohoda in poklona treh kraljev s konca 15. stoletja. Freske lahko časovno in stilsko primerjamo s tistimi v Hrastovljah.

Povezava

več

Divača na razglednicah

Divača na razglednicah ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja

Povezava

več

Razstava Alisto-Na krilih zgodovine

Razstava Alisto-Na krilih zgodovine

 

 Razstava, ki je postavljena v Stari šoli v Divači, je sestavljena iz: razstave na panojih, simulatorja letenja in interaktivne razstave.

 

 

 

 

več

Škrateljnova domačija, Muzej slovenskih filmskih igralcev

Jedro Divače je razvito ob stari cesti, kjer že od daleč zagledamo baročno cerkev sv. Antona z bogato oblikovanim pilastrskim vhodom.

več

Senožeško podolje

Obrambni stolp v Dolenji vasi

Dolenja vas že od daleč opozarja nase s stolpom ob cerkvi.

več

Grajska vzpetina v Senožečah

Skozi Senožeče že vso zgodovino vodijo pomembne poti od morja v notranjost. Kraj, prvič omenjen že v 12. stoletju, se je hitro razvijal predvsem na račun furmanstva.

več

Pivovarna Adria

Slavo Senožeč je v drugi polovici 19. stoletja dvignila pivovarna Adria, ena bolj znanih v tedanji avstroogrski monarhiji, ki je po prvi svetovni vojni propadla. Pivovarna je izkoristila zelo kvalitetno izvirsko vodo. Leta 1911 je proizvedla kar 35.000 hl piva in bila konkurenčna pivovarnama Union in Laško.

Zemljevid

več

Mitnica

Na promet skozi Senožeče spominja ohranjena mitnica z začetka 13. stoletja, kjer so sprva devinski gospodje, kasneje pa tudi drugi lastniki, pobirali pristojbine za tovorjeno blago, zrasle so številne furmanske gostilne, cvetela je obrt, prirejali so sejme. Z dograditvijo južne železnice, ki so jo speljali skozi Divačo, sta se promet in življenje v vasi umirila.

več

Cerkev sv. Antona Padovanskega v Gabrčah

Na obrobju podolja je skrita vas Gabrče, kjer se splača zaustaviti ob cerkvici sv. Antona Padovanskega.

več

Kamnita korita v Senožečah

Lep pomnik preteklih časov so obnovljena kamnita korita (fontana) s pitno vodo na spodnjem trgu V Senožečah, ki so nekdaj služila za napajanje živine in pranje, zaradi česar so predstavljala prostor srečevanja, druženja in prenosa novic. Fontana je bila zaključek prvega vodovoda v tem kraju, zgrajenega že leta 1865.

več

Brkini

Cerkev sv. Jurija med Misličami in Vatovljami

Na enem izmed brkinskih slemen se sončita vasici Misliče in Vatovlje, na razgledni legi med njima pa cerkev sv. Jurija.

več

Vas Barka

Najbolj znana, pa tudi zelo stara vas divaškega dela Brkinov je Barka, ki leži na širokem stranskem slemenu nad Vremsko dolino.

Zemljevid

več

Grad Švarcenek

Ob Sušici, ki izvira pod najvišjim brkinskim vrhom in ob kateri je speljana lepa sprehajalna pot, se stiskata Potok in Podgrad pri Vremah, kjer se skrivajo razvaline gradu Švarcenek.

več

Brkinski kotel

Prava posebnost je brkinski slivovec, domače žganje odličnega okusa in arome, ki ga kuhajo v posebno oblikovanih bakrenih »brkinskih kotlih« s kapo za vodo.

več

Vremščica

Sv. Urban - zavetnik pastirjev

Prostrani travniki so nekdaj dajali pašo številnim tropom ovac. Na vrhu je nekoč stala cerkvica sv. Urbana, zavetnika pastirjev. Danes se ovce vračajo na pobočja Vremščice.

več

Vodni bazeni - Tajhi

Na južnem pobočju Vremščice, ki ga seka južna železnica, so nedaleč od železniške postaje v Gornjih Ležečah ohranjeni mogočni vodni bazeni (tajhi).

več

Ob reki Reki

Makselnov portal v Vremskem Britofu

Če se sprehodimo skozi vasi Vremske doline, ne moremo mimo hiše Deklevovih v Vremskem Britofu, kjer o nekdanjem bogastvu družine priča Makselnov portal.

več

Cerkev Marijinega vnebovzetja

V samoti reke ob robu rodovitnega Vremskega polja stoji nekdaj božjepotna cerkev Marijinega vnebovzetja z dvema zvonikoma in tremi ladjami. V cerkvi so ohranjene freske iz 15. stoletja.

več

Grad Školj

Na robu soteske so nad strmim pečevjem ohranjene razvaline gradu Školj, ki je prvič omenjen v 15. stoletju.

Zemljevid

več

Cerkev sv. Tomaža v Famljah

V Famljah, nekdaj rimski postojanki Famuli, se je prijetno zaustaviti pred cerkvico sv. Tomaža.

več

Spominska soba bratov Magajna v Gornjih Vremah

V Gornjih Vremah je v rojstni hiši bratov Bogomirja in Franceta Magajne urejena spominska soba. Oba sta bila pisatelja, otrokom pa se je v spomin vtisnil predvsem mlajši Bogomir z zgodbo o Brkonji Čeljustniku, dobrodušnem divjem možu, ki je domoval v Škocjanskih jamah.

 

več

Škofeljski most

Čez reko Reko sp pod vasjo Škoflje sredi 18. stoletja zgradili Škofeljski most, kjer je tudi začetek označene pešpoti po soteski Reke.

več

Dujčev mlin

V preteklosti je porečje Reke slovelo kot dolina mlinov in žag.

več

Koledar dogodkov

< junij 2020 >
p t s č p s n
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930