Divaški prag

J'kopinov skedenj

V Škocjanu je v obnovljenem J’kopinovem skednju na ogled bogata etnološka zbirka, ki predstavlja postopek obdelovanja zemlje in pridobivanja žita v dobi, ko se je oralo z živino.

Zemljevid

več

Vnckova domačija s spahnjenco

Med zanimivimi kraškimi domačijami v Parku Škocjanske jame je Vnckova v Matavunu, primer avtohtonega kmečkega stavbarstva, katere posebnost je spahnjenca, kuhinjski prizidek z odprtim ognjiščem. Tudi v vaseh na obrobju Parka ne manjka presenečenj.

Zemljevid

več

Škrateljnova domačija, Muzej slovenskih filmskih igralcev

Jedro Divače je razvito ob stari cesti, kjer že od daleč zagledamo baročno cerkev sv. Antona z bogato oblikovanim pilastrskim vhodom.

več

Bogata arheološka najdišča

Jame in prostor okoli njih so bili naseljeni že v prazgodovini. Škocjan je bil nekdaj mogočno gradišče, v bližini so odkrili grobišča, številne najdbe pričajo o darovanjih in kultnih obredih, ki so jih izvajali romarji nad jamami v bronasti dobi.

več

Vasi v Parku Škocjanske jame

Najvidnejši položaj visoko nad ponorom Reke pripada vasi Škocjan z znamenito cerkvijo sv. Kancijana (1607). Kamnite hiše in in cerkev so razporejene okoli vaškega jedra.

Znotraj Parka sta še vasici Betanja in Matavun, kjer je sprejemni center za obiskovalce.

Zemljevid

več

Letališče Gabrk - Divača

Nedaleč od Divače, sredi travnatega Ležeškega Gabrka pod Vremščico, je divaško letališče, eno najstarejših še delujočih letališč v Sloveniji. Uredili so ga že med 1. svetovno vojno za potrebe avstro-ogrskega vojnega letalstva, ki je tu preizkušalo nova letala za spopade na soški fronti.

več

Ledenica pri Kačičah

Bolj tehnično podkovani si lahko ogledate zanimivo ledenico pri Kačičah, ki je največja na Krasu. Nekdaj so namreč v kalih, vaških mlakah, sekali plošče ledu in jih zlagali v obzidane in pokrite vrtače, kjer se je led obdržal do poletja, ko so z njim oskrbovali gostilne, mesnice, ribarnice in ladje v bližnjem Trstu.

več

Jurjeva domačija

Na Jurjevi domačiji v Škocjanu se seznanimo z zgodovino odkrivanja jam.

več

Muzejska parna lokomotiva v Divači

V 16. stoletju je bila Divača le zaselek ovčerejcev, z razvojem prometa, ki je potekal iz tržaškega pristanišča v notranjost, pa je pridobivalana pomenu, se širila in razvijala. Furmani, ki so tovorili blago po cestah v obe smeri, so se ustavljali v vse številnejših gostilnah.

Zemljevid

več

Cerkev sv. Helene v Gradišču

Ljubitelji umetnosti si lahko ogledate skromno podeželsko cerkvico sv. Helene v Gradišču, ki pa v notranjosti odkriva vse prej kot skromne stenske poslikave pohoda in poklona treh kraljev s konca 15. stoletja. Freske lahko časovno in stilsko primerjamo s tistimi v Hrastovljah.

Povezava

več

Divača na razglednicah

Divača na razglednicah ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja

Povezava

več

Razstava Alisto-Na krilih zgodovine

Razstava Alisto-Na krilih zgodovine

 

 Razstava, ki je postavljena v Stari šoli v Divači, je sestavljena iz: razstave na panojih, simulatorja letenja in interaktivne razstave.

 

 

 

 

več

Koledar dogodkov

< junij 2020 >
p t s č p s n
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930